Pazarlama; ticaretinizde mutlak odağınız olmalı

Pazarlama; ticaretinizde mutlak odağınız olmalı

Standart bir ticaretin üç ana öğesi vardır;


1) Üretim

2) Pazarlama

3)Operasyonlar


Bu üç öğe içerisinde bir çok departman barındırır.


Üretim çatısı altında; kalite kontrol departmanları, üretim departmanları, araştırma ve geliştirme departmanları, paketleme örnek olarak verilebilir.


Pazarlama; bazı firmalarda müşteri departmanı ya da satış departmanı gibi bölümleri barındırabilir. Ama genelde tek başına olmalıdır. Sebebini birazdan açıklayacağım.


Operasyonlar; muhasebe, finans, lojistik, idari işler gibi departmanları barındırır.


Şimdi bu üç ana öğeyi beraber irdeleyelim.


Genelde ticari oluşumlarda bu öğelerin dağılımı aşağıdaki gibi olmaktadır;


Örnek Dağılımlar


Üretim: %25

Pazarlama: %10

Operasyonlar: %65


Üretim: %25

Pazarlama: %20-25

Operasyonlar: %50-55


Önem derecesine bakıldığında şimdi yavaş yavaş ne demek istediğimi anladığınızı düşünüyorum.


Başarılı ve zengin iş adamlarının kurduğu ve genelde ülke sınırlarını aşan şirketler de tam anlamıyla aşağıdaki gibi oranlar mevcuttur.


Olması Gereken!


ÜRETİM: %20-25

PAZARLAMA: % 55-60

OPERASYONLAR: %20


Yapılan işin temeline göre yüzdeler değişir. Örneğin bir lojistik firması ise tabi ki lojistik önem yüzdesi daha fazla olacaktır. Ya da bir mali müşavirlik firması ise muhasebe departmanı daha büyük öneme sahip olacaktır. Ama pazarlama asla çekirdek departmandan daha az önemde olamaz. Çünkü kasaya para PAZARLAMA ile girer.


Ürün ya da hizmetiniz ne kadar mükemmel olursa olsun PAZARLAMA’ da iyi değilseniz zengin olamazsınız. Ya da başarılı bir ticaretiniz olmaz. Pazarlamaya verilen önem sizi ya zengin ya da yoksul bir iş insanı yapar. Yine bir iş insansınızdır. Ama bir tanesi zengindir, bir tanesi ise sadece günü kurtarır.


Bu yazımı okuyan iş insanlarında özel ricam; pazarlama kavramını ticaretinizin çekirdeğine yerleştirmeleridir. İş dünyasında ne kadar iyi bir insan olduğumuz değil, ne kadar iyi bir pazarlama bilgisi, yeteneği ve tecrübesine sahip olduğumuz kasamıza parayı sokuyor.


İyi bir ürün ya da hizmetimiz olabilir ama kasamıza para girmedikten sonra bir anlam ifade etmiyor! Eğitimlerim de anlattığım demografik ve psikografik yapılarına göre belirlediğimiz hedef kitlenize ulaşabilmek için fayda-özellik çalışması, ihtiyaç tespit çalışmalarını muhakkak yapmamız gerekiyor.


Yazımızda operasyonel departmanlar olmamalı anlamı çıkmamalıdır. Ama kasaya para girmedikten ve maaşlar ödenmedikten sonra en kaliteli elemanı ne kadar işin içerisinde tutabilirsiniz?


Şirketiniz de, çok satış yapıldığından dolayı hizmet vermekte zorlanan müşteri temsilcisini, satış yapamayan satış temsilcisine tercih edersiniz. İkisi de kötüdür ama birisi daha kötüdür.


Şirketlere pazarlama danışmanlığı verirken genelde pazarlama kısmında zorlandıklarını bilirim. Rakamlarda bunu gösterir. Onlarla ürününü ya da hizmetini nasıl daha iyi yapabileceği, üretim koşullarını nasıl daha iyileştirebileceği konularını sona bırakarak (ki onlara da bakılmalı ama sonra!) esas çekirdek konu pazarlama üzerine çalışma yaparız .


FEBE stratejileri var mı? Nasıl bir BSÖ kullanıyorlar? Müşteri yaşam boyu değeri nedir? Müşteri ilişkileri nasıl? Backend stratejileri için kaç ürünleri var? Hangi ürün paket stratejilerini kurguladılar? Hedef kitlesi doğru tespit edilmiş mi? Sektör analiz raporları var mı? Market analiz sorularının cevapları neler? Mesajları ne? Hangi araç ile mesajlarını iletiyorlar? Hedef kitlesini kendi ekosistemi içerisine katabilmişler mi? Nasıl? Dönüşümler de ölçeklendirme yapılabiliyor mu?


Bir ticari yapı sadece birkaç haftada hatta bazen birkaç günde müşteri sayısını, cirosunu ikiye, üçe bazen ona katlayabilir. Ama doğru pazarlama ile!


Burada ilginç bir pazarlama örneği vermek istiyorum;


Özellikle pandemi sürecinde patlayan ama yıllardır çocuk ve gençlerin gözbebeği online oyun sites; STEAM…


Steam bir oyun dağıtım platformu.. Mayıs 2016 tarihinden itibaren 125 milyon üyeye sahip ve 2019 yılından itibaren 30binden fazla oyun barındıran bir site. Wikipedia sayfası için tıklayın!


Bununla birlikte konumuz steam değil. Konumuz ALGIDA dondurma üreticisi… Hedef kitlesinde ayırdığı gençler için bir pazarlama çalışması yapıyor. Aile boyu dondurmaların paketlerinin içine belirli kodlar ekleyerek steam hediye kartı veriyor, böylece gençler aile boyu ürünler içindeki kodlar vasıtasıyla oyun satın alabilecekleri puanları biriktirebilmek için ailelerine belirli dondurma çeşitlerinden almak için tabii ki baskı! yapıyor.


Bu tarz birliktelikler “pazarlama stratejileri” n de mevcut. Bunlara multi vendor joint ventures adı veriliyor. Pazarlama da başka markaların gücünü kullanmak için yapılan birliktelikler…


Aynı pazarlama çalışması instagram gibi sosyal medya platformlarında “celebrity” adı verilen ünlüleri kullanan şirketler içinde örnek olarak verilebilir.


Sonuç olarak; pazarlama konusunda yapılabileceklerin sınırı yok.


Ana başlıkları edinebileceğiniz ve örneklerle anlatımlarımın gerçekleştiği online “Pusula” Ticaret ve Pazarlamanın Sırları eğitimimim de tüm detayları anlatıyorum.


Satın Al butonuna tıklayarak Pazarlamanın hap şeklinde inceliklerini zamandan ve mekandan bağımsız online kurs olarak öğrenebilirsiniz!


Pazarlama kategorimizi takip edin.

Hak Atölyesi" nde başarının sıkı çalışmanın, eğitimin ve sabrın sonucu olduğuna inanıyoruz. Verilen örnekler genel olarak değerlendirilmemeli ve hiçbir zaman sonuç garantisi olmadığı bilinmelidir. Sağlanan bilgiler doğası gereği eğiticidir ve yasal veya finansal tavsiye niteliğinde değildir. Bu web sitesini veya herhangi bir ilgili materyali kullanarak, kendi sonuçlarınızın veya bunların eksikliğinin tüm sorumluluğunu almayı kabul edersiniz. Ekibimiz sizi desteklemek için burada, ancak herhangi bir aksiyona geçmeden veya herhangi bir risk almadan önce her zaman durum tespiti yapmalısınız. Başarı sizin göreviniz, yükümlülüğünüz ve sorumluluğunuzdur.


Risk uyarısı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, protföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Risk Warning: Investment information, comments and recommendations contained herein are not within the scope of investment consultancy. Investment consultancy service is provided within the framework of investment consultancy agreement to be signed between brokerage houses, portfolio management companies, non-deposit banks and the customer. The comments and recommendations contained herein are based on the personal opinions of those commenting and recommending. These views may not be suitable for your financial situation and risk and return preferences. Therefore, making an investment decision based solely on the information contained herein may not yield results that meet your expectations.

Erguvan Global Limited | +44 7873 739240 | 71-75 Shelton Street, Covent Garden, London,

United Kingdom, WC2H 9JQ

© Telif Hakkı 2023 | Tüm Hakları Saklıdır.